АЈДЕ, СИТЕ НИЕ ДА ГИ ИЗБЕРЕМЕ ЕДРАТА СО КОИ СЕ СТИГНУВА НАЈДАЛЕКУ!

недеља, 12. јануар 2014.

ДВИЖЕЊЕ И СИЛИ 4


 1. Зошто ако ставиме на усните зелен лист од некое дрво или цвеќе и нагло го вдишиме воздухот листот ќе се испокине?
 2. Зошто гумените црева преку кои се извлекува воздухот од некој простор се прават со дебели ѕидови?
 3. Зошто тешко се одлепуваат од стаклото на прозорецот фатените парчиња мраз и како започнува нивното растопување?
 4. Зошто тешко се пие од шише, кога отворот е цврсто прилепен за усните?
 5. За да истече мирисот низ тесниот отвор на шишето треба да се затресе. Зошто?
 6. Поради што со одењето во височина, атмосферскиот притисок се намалува?
 7. Зошто на човек качен на голема височина може да му потече крв од нос?
 8. Зошто воените пилоти што летаат на голема височина, носат скафандери?
 9. Зошто просторот во кој се сместени патниците и екипажот во авионите што летаат на голема височина мора да биде херметички затворен?
 10. Зошто ѕидовите на внатрешните органи на рибите што живеат на големите морски длабочини кога ќе се извадат на површината пукаат?
 11. По кое основно својство се разликуваат гасовите од течностите?
 12. Надуен гумен балон може да се сплеска со раце. Кое својство на гасот во балонот при тоа доаѓа до израз?
 13. Кога ќе биде поголем притисокот во гумите на тркалата од велосипедот – Кога се возиш на него или кога го туркаш?
 14. Дали подеднакво ќе се промени притисокот на воздухот на воздухот во надуен гумен душек ако човек застане на него или ако легне на душекот?
 15. Која е причината што гасот во балонот со качување во височина го зголемува својот волумен?
 16. Ако отворот низ кој е наполнето буре со вино добро се затвори
  и се пушти вино низ затката ќе се забележи по извесно време дека од затката ќе престане да тече вино и покрај тоа што во бурето има вино. Зошто?
 17. Објасни на кој принцип работат машините за молзење млеко?
 18. Објасни на кој принцип правосмукалката го смука правот и другите ситни предмети од местото што го чистиме.
 19. Објасни поради што вакум – закачалките се залепуваат на стакло или на друга мазна површина кога ќе ги притиснеме.
 20. Дали се менува густината на гасот ако се менува неговиот волумен?
 21. Определено количество кислород во челични шишиња за оксигено заварување е збиен под висок притисок. Дали при тоа се менуваат масата, тежината и густината на кислородот?
 22. Објасни на кој принцип работи права пипета.
 23. Објасни на кој принцип работи шприцот за инекции.
 24. Зошто хартиените отпадоци се поткреваат кога преку нив помине автомобил со голема брзина?
 25. Кога дуваме низ отвор на калем од конец а од другата страна бавно доближуваме лист од хартија, тој се налепува на калемот. Зошто?
 26. Зошто клинецот на крајот  со кој влегува е изострен, а на крајот на кој се удира има проширување (глава)?
 27. Зошто тракторот има пошироки гуми од патничкото возило?
 28. На што се должи разликата при пренесување притисок кај цврстите, течните и гасовитите тела?
 29. Зошто завртката полесно ја одвртуваме со клуч отколку со раката?
 30. Кога со ножици за сечење метал сечеме подебела жица ја местиме поблиску до оската на ножиците. Зошто?
 31. Зошто полесно се крши подолга прачка отколку покуса?
 32. Кога триењето е штетно, а кога полезно?
 33. При зачукување на шајка, обично малку ја навлажнуваме. Зошто?
 34. Наведи неколку примери од секојдневието во кои се исполува инерција.
 35. Надуван детски балон, чиј отвор сме го стиснале со прстите а потоа сме го пуштиле ќе се придвижи. Како ја објаснуваш оваа појава?
 36. Како можеме да го застанеме телото што се движи а како можеме да му ја зголемиме брзината?
 37. Што се случува со автомобилот кога наеднаш ќе го сопреме?
 38. Како зависи забрзувањето на едно тело од големината на силата што дејствува на него? Објасни.
 39. Зошто широките ремени на ранецот помалку пропаѓаат во рамињата на човекот од што ако тие се заменат со тенки јажиња?
 40. Зошто темелите на зградите се прават широки?
 41. По асфалтните патишта забрането е движењето на запрежни коли со дрвени тркала чија периферија е опшиена со железни обрачи.
  Овие коли треба да имаат автомобилски тркала со широки гуми. Зошто?
 42. Зошто потешко се излегува на брег од полесен чамец
   отколку од тежок, кога тие се наоѓаат на исто растојание од брегот?
 43. Зошто при стрелање со пушка, кундакот цврсто се држи до рамото?

Нема коментара:

Постави коментар